বাংলাদেশ ব্যাংক সহকারী পরিচালক পদের গুরুত্বপূর্ণ ১০০টি প্রশ্ন

বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক (জেনারেল) পদের প্রিলিমিনারি (এমসিকিউ) পরীক্ষা হবে ২৮ অক্টোবর, ২০২২ সকাল ১০টায়। বিগত সহকারী পরিচালক (জেনারেল) পদের প্রশ্নপত্র বিশ্লেষণ করে গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন সংবলিত ১০০ নম্বরের বিষয়ভিত্তিক নমুনা প্রশ্নোত্তর তৈরি করেছেন এম এম মুজাহিদ উদ্দীন।

টেকনো ইনফো বিডি‘র প্রিয় পাঠক: প্রযুক্তি, ব্যাংকিং ও চাকরির গুরুত্বপূর্ণ খবরের আপডেট পেতে আমাদের অফিসিয়াল ফেসবুক পেজ টেকনো ইনফো বিডি তে লাইক দিয়ে আমাদের সাথেই থাকুন।

প্রথম ধাপে হবে ১০০ নম্বরের সহকারী পরিচালক (জেনারেল) পদের প্রিলিমিনারি পরীক্ষা (এমসিকিউ)। এখানে শুধু প্রশ্ন (নমুনা) ও উত্তর দেওয়া হয়েছে। বহু নির্বাচনীর অপশন দেওয়া হয়নি। বাংলা ছাড়া অন্য সব বিষয়ের প্রশ্ন ইংরেজিতে করা হয়।

আরও দেখুন: বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক পদে প্রিলিমিনারি প্রস্তুতি

বাংলা:

১। ‘লৌকিক ছন্দ’ বলা হয়—
উত্তর: স্বরবৃত্তকে

২। ধ্বনির অর্থপূর্ণ মিলনে কী তৈরি হয়? উত্তর: শব্দ

৩। দুটি ব্যঞ্জনের পরস্পর পরিবর্তনকে বলে— উত্তর: ধ্বনি বিপর্যয়

৪। ‘চশমা’ শব্দ এসেছে—
উত্তর: ফারসি থেকে

৫। ‘লাজুক’ কোন ধরনের শব্দ?
উত্তর: যৌগিক শব্দ

৬। ‘রেনেসাঁ’ শব্দটি কোন ভাষা থেকে বাংলায় এসেছে? উত্তর: ফরাসি

৭। ‘Morphology’-এর সমার্থক বাংলা প্রতিশব্দ কী? উত্তর: শব্দতত্ত্ব

৮। কোনটি শুদ্ধ বানান? (নিতী/ নিসুতি/ নিসৃতী/ নিশুতি) উত্তর: নিশুতি

৯। ‘সৌধ’ শব্দের প্রমিত উচ্চারণ হলো—
উত্তর: শোউধো।

১০। ‘পরিভাষা’ অর্থ কী? উত্তর: সংক্ষেপণার্থ

১১। ক্রিয়াপদকে বিশ্লেষণ করলে কয়টি অংশ পাওয়া যায়? উত্তর: দুটি

১২। ‘আমার আশীর্বাদ নিয়ো’ বাক্যটি কোন কালের? উত্তর: অনুজ্ঞা বর্তমান

১৩। বিভক্তিহীন নাম শব্দকে কী বলে?
উত্তর: প্রাতিপদিক

১৪। ‘সুতি কাপড় অনেক দিন টিকে’ কোন বাচ্য? উত্তর: কর্মকর্তৃবাচ্য

১৫। ‘মহুয়া’র লেখক? উত্তর: দ্বিজ কানাই

১৬। ‘Brevity is the soul of wit’ প্রবন্ধটির যথাযথ বঙ্গানুবাদ—
উত্তর: মানিকের খানিক ভালো

১৭। ‘কদাকার’ শব্দটি কোন উপসর্গ যোগে গঠিত? উত্তর: দেশি উপসর্গ

১৮। কোনটি ক্রমবাচক শব্দ? (আটই/চতুর্থ/সতেরো/বাইশো) উত্তর: চতুর্থ

১৯। ‘মালা’ শব্দের স্ত্রীলিঙ্গ— উত্তর: মালিকা

২০। ‘সুড়ঙ্গ’ নাটকটির রচয়িতা কে?
উত্তর: সৈয়দ ওয়ালীউল্লাহ।

আরও দেখুন: বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক পদের (MCQ) পরীক্ষার সময়সূচি প্রকাশ

গণিত:

  1. if 60% of 3/5 of a number is 36, then the number is- Ans : 100

  2. if the product of 3 different positive integers is 6, the twice the sum of the integers is- Ans : 12

  3. What is the greatest common factor of 24 and 64? Ans : 8

  4. The average of six numbers is 14, The average of four of these numbers is 15, The average of the remaining two numbers is- Ans : 12

  5. A man is 24 years older than B who is twice as old as C. if the total of the ages of A, B and C he 27, then how old is B? Ans: 10 years

  6. The ration of two number is 3:4 and their sum is 630, The smaller one of the two numbers is- Ans : 270

  7. What is the ratio of 8 inches 6 feet? Ans : 1:9

  8. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hen’s will be. Ans : 26

  9. The sum of money that will give Tk. 4 per day as simple interest at the rate of 8% per annum is 36500. Find the sum. Ans : 18250

  10. The present worth of Tk. 169 due in 2 years at 4% per annum compound interest is- Ans :156.25

  11. When heated an iron bar expands 0.2%. If the increased length is 1cm, what is the original length of the bar? Ans: 500 cm.

  12. A man bought 20 shares of Tk 50 at 5 discounts, the rat of dividend being 13(1/2). The rate if interest obtained is- Ans: 15%

  13. The ratio of the cost price and the selling price is 4:5. The profit percent is- Ans: 25%

  14. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is- Ans : 16

  15. If a car can drive 25 km on two litters of octane, how many liters will be needed for a trip of 150 km? Ans : 12

  16. A person crosses a 600m long street in 5 minutes. What is his speed on km per hour? Ans : 7.2 km/hr

  17. 36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work? Ans : 24

  18. If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone in 20 days, in how many days can A alone complete the work? Ans : 60

  19. The one-third of the complementary angle to 600 is-
    Ans : 100

  20. If the radius of a circle is decreased by 20% then the area is decrease by- Ans : 36%

  21. If the difference between the circumference and diameter of a circle is 60 cm, then the radius of the circle is- Ans : 14 cm

  22. A triangle has perimeter 13. The two shorter sides have integer lengths equal to x and x+1. Which of the following could be length of the other side? Ans : 6

  23. Cos A+cos2 A=1, then cos2A+cos A) is =. Ans : 1

  24. cosq+sinq= 1, then q=? Ans : 900

  25. The angle of elevation of a ladder against a wall is 600 and the foot of the ladder is 4.6 meter away from the wall. The length of the ladder is- Ans : 9.2m

  26. Perimeter of rectangle is 200 meter. The breadth is 1/3 part of the length. What is the length? Ans : 75

  27. The surface area of hollow cylinder with radius ‘r’ and height ‘h’ is measured by – Ans : 2prh

  28. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks, A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize? Ans : 2/7

  29. A committee has 5 men and 6 women. What is the number of ways of selecting a group of eight persons? Ans : 165

  30. How many cases do you need of you have to pack 112 pairs of shoes into cases that hold 28 shoes? Ans : 8

আরও দেখুন: বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক হওয়ার স্বপ্ন যাঁদের

ইংরেজি:

  1. Whole : —; Hole : pit. Ans : sum

  2. The Phrase ‘nouveau riche’ means- Ans : New rich

  3. Antonym of ‘AUGMENT’ is-
    Ans : Diminish

  4. Teacher said, ‘The earth—round the sun’. (moves/moved/ has moved/ will be moving) Ans : moves

  5. Synonyms of ‘Exonerate’ is-
    Ans : Absolve.

56.What — at ten o’clock when I phoned? Ans : were you doing

  1. Anne: “must I do the shopping?” (make it direct)
    Ans: Anne asked if she had to do the shopping.

  2. Loud — the cries of the victim.
    Ans : were

59.The headmaster— to speak to you. (wants/is wanting/was wanting/has wanting) Ans : wants

  1. His mathematics — weak. (is/are/have/none) Ans : are

  2. ‘I have a cat’ Make it passive.
    Ans : A cat is had by me.

  3. Change the voice : His conduct annoyed me.
    Ans : I was annoyed at his conduct.

  4. The passive voice of ‘ Panic seized me’ is- Ans : I was seized with panic

  5. Could you please help me? Here ‘Could’ is used as- (present tesne/Present continuous tense/past tense/past continuous tense)
    Ans : past tense

  6. Find out the tense of the following sentence: Let it be done. (present indefinite/ past indefinite/ present perfect/ past perfect)
    Ans : Present indefinite.

  7. when you encounter a new culture, many embarrassing situation occurs — a misunderstanding. Ans : because of

  8. — his convincing argument, the project was not approved. Ans: Despite

  9. — I didn’t understand everything, I enjoyed the lecture. (Even/In Spite/ Although/As) Ans : Although

  10. The — chapter of the book are more interesting and informative. (last/later/latter/late) Ans : latter

  11. This book is so exciting, I can hardly wait to get to the—- chapter. (last/lastest/new/youngest) Ans : last

  12. Savior is always better than the —. Ans : destroyer

  13. When metal becomes hot, it — Ans : expands

  14. Man is a political animal- who said this? Ans : Aristotle

  15. A Passage to India is written by-
    Ans : E.M. Forster

  16. A lame duck organization is one which needs- Ans : support

সাধারণ জ্ঞান:

  1. Time difference of Bangladesh with GMT is- Ans : 6 hours

  2. St. Martin Island is- Ans: Union

  3. The war strategy of Muktibahini is know as- Ans : Teliapara strategy

  4. During the liberation war of Bangladesh. The president of USSR was Mr. Ans : Nokolai Podgorny

  5. Which African country first recognized Bangladesh after the liberation war? Ans : Senegal

  6. Who is the president of the National Assembly of Bangladesh?
    Ans : Speaker.

  7. The first parliament election in Bangladesh was held in- Ans : 1973

  8. Devaluation of currency is likely to increase. Ans : Export

  9. Blue chip is –
    Ans : a first class equity share

  10. Sumerian civilization is a part of — civilization. Ans : Mesoptamian

  11. Detroit in USA is known as the city of- Ans : Motor cars

  12. Old name of Zimbabwe is-
    Ans: Southern Rhodesia

  13. ‘Forint’ is the currency of which country? Ans : Hungry

  14. Brown Waterfalls are situated in-
    Ans : New Zealand

  15. India has largest deposits of—- in the world. Ans : mica.

কম্পিউটার ও তথ্য-প্রযুক্তি:

  1. A commonly used graphic format for the Web is- Ans : GIF

  2. The basic unit of a worksheet into excel is called a- Ans : cell.

  3. Which function key is used to check spellings? Ans : F7

  4. Typeface option will come under which menu? Ans : Format

95.The octal equivalence of 111010 is- Ans : 72

  1. ASCII code of ‘C’ is- Ans : 67

  2. Find the odd one out? (Oracle/C++/ Sybase) Ans : C++

  3. The operating system manages-
    Ans : Memory/processor/devices

  4. From where we can change the name of User Acc? Ans : C. Panel

  5. Help menu is available at which button? Ans : Start.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button